Harava - Muistomerkki suomenhevoselle ja ravikuningas Vieskerille
Harava - Muistomerkki suomenhevoselle ja ravikuningas Vieskerille
Paikanna
Ajax loader
Karttatasoja ladataan
1/5 Muistomerkki suomenhevoselle ja ravikuningas Vieskerille
  Laukaassa on virinnyt hanke suomenhevosen ja viisinkertaisen ravikuningas Vieskerin kunniaksi toteutettavasta muistomerkistä. Muistomerkkihankeen taustaksi toivomme kuntalaisilta mielipiteitä muistomerkin sijainnista ja toteutuksen taidemuodosta.
  Suomenhevonen on monipuolinen yleishevonen, jota on käytetty ja käytetään monipuolisesti työhevosena, ratsuna ja ravurina. Suomenhevoset ovat olleet tärkeä osa Suomen puolustuksessa ja rakentamisessa, sillä se on jalostettu maamme olosuhteisiin ja ihmisten tarpeisiin. Ensimmäisen suomenhevosen kantakirjauksesta on kulunut 112 vuotta.

  Laukaalainen Viesker on kaikkien aikojen suomenhevonen ja sen merkitys Suomen raviurheilulle on ollut merkittävä. Viesker on ainoa suomenhevosori, joka on voittanut viisi ravikuninkuutta peräkkäin. Se on myös ensimmäinen suomenhevonen, jonka palkintosumma on kivunnut yli miljoonaan euroon ja joka alitti maagisen kilometriajan 1.20,0. Siitosorina Viesker on rotunsa kaikkien aikojen suosituin.

  Tavoitteena on rahoittaa ja toteuttaa muistomerkkihanke Laukaan kunnan ja erikseen kontaktoitavien yhteistyötahojen kanssa. Rahoituksen keräämiseksi pohditaan myös kansalaiskeräystä / joukkorahoituskampanjaa.

  Muistomerkkihanketta ohjaa Laukaan kunnan julkisen taiteen työryhmä.

  Kyselyyn voi osallistua torstaihin 28.2.2019 asti.

  Lisätietoja hankkeesta: kaavoitusjohtaja Mari Holmstedt, mari.holmstedt(at)laukaa.fi, p. 0400 317759

  attachment image

  Viesker vuonna 2012 Mikkelin kuninkuusravien seremoniassa (kuva Johanna Havia)
  2/5 Muistomerkin toteuttamistapa
   Muistomerkin voi toteuttaa monella eri tavalla. Se voi olla perinteinen veistos tai jotakin aivan muuta, esim. Vieskerille omistettu teemapuisto tai -alue. Valitse taidemuodoista mielestäsi sopivin tai tee oma ehdotuksesi.   Mitä eri taidemuodot tarkoittavat?

   Ääniteokset ovat erilaisia itsenäisiä taideteoksia, joissa käytetään joko erilaisia nauhoitteita tai reaaliaikaista äänilähdettä luomaan äänitila tai -maailma. Ääniteosten esiintymispaikat voivat olla ulkona tai sisällä, tai se voi olla  lähetys esimerkiksi radiossa tai internetissä.

   Valoteos on itsenäinen taideteos, jossa käytetään teoksen keskeisenä kuvallisena ilmenemismuotona erilaisten valonlähteiden tai eri tavoilla tuotetun valon tuottamia valonäkymiä ja/tai näiden heijastumia. Valoteosten sijaintipaikkoja voivat olla erilaiset tilat ulkona tai sisällä.

   Seinämaalaus / muraali maalataan seinään, kattoon tai muuhun pysyvään rakenteeseen. Seinämaalauksessa kuvaan yhdistetään tekstiä, hahmoja, taustoja tai symboleita.

   Veistos on kolmiulotteinen kuva, joka on joko kaikilta suunnilta katseltava irrallinen veistos tai reliefi. Tyyliltään se voi olla esittävä, abstrakti tai siltä väliltä.

   Videonauhateos on erilaisille videoformaateille tallennettu ja sen kautta esitettäväksi tarkoitettu lineaarinen itsenäinen teos. Videotaideteoksia esitetään joko itsenäisesti videoesityksinä televisiomonitorista tai projisoituna videoprojektorilla seinälle, kankaalle tai television välityksellä

   Vuorovaikutteinen eli interaktiivinen teos on itsenäinen taideteos, jossa käytetään erilaisia vuorovaikutteisia tekniikoita, projisointitiloja ja mediamuotoja, joissa keskeisenä ideana on tarjota katsojalle/kokijalle mahdollisuus olla vuorovaikutuksessa teoksen materiaalien, osien ja multimediamateriaalin kanssa.

   Teemapuisto tai -alue on julkinen alue, joka toteutetaan nimetyn teeman ympärille. Puisto/alue voi olla esim. tori, aukio, ranta, leikkipuisto, arboretum, hoidettu viher- tai maisema-alue.   Lähde: Wikipedia    
   4/5 Muistomerkin toteuttaminen
    Muistomerkin toteuttamiseksi etsitään erilaisia vaihtoehtoja ja ratkaisuja. Toteuttamisratkaisussa tulee todennäköisesti yhdistymään erilaiset rahoitusmuodot, kuten avustukset ja lajoitukset. Yhtenä vaihtoehtona on myös joukkorahoitus, jossa on kyse yhteisöllisyydestä: ihmiset ja yhteisöt osallistuvat muistomerkin rahoittamiseen yhdessä.
    Haluaisitko osallistua muistomerkin toteuttamiseen?

    attachment image

    Viesker vuonna 2012 Mikkelin kuninkuusravien seremoniassa (kuva Johanna Havia)
    5/5 Vapaa sana
     Tähän voit kirjoittaa ideoita, kommenttaja ja toiveita muistomerkkihankkeeseen liittyen
     Merkkejä jäljellä: 250
     Kiitos osallistumisestasi!

     Kyselyn tulokset ja vastaukset käsitellään Laukaan kunnan julkisen taiteen työryhmässä, jonka jälkeen ryhdytään selvittämään tarkemmin hankkeen rahoitusta ja valitsemaan muistomerkin toteuttajaa.

     attachment image

     Viesker viettämässä eläkepäiviä kotitarhassaan Laukaassa (kuva: Risto Aalto / Keskisuomalainen)